Sæt rammerne og ha’ gæster på ny måde
I søndags skrev jeg i JP om et koncept jeg fandt på for år tilbage. Det er en anden, uformel og sjov måde at være sammen med vennerne på og vi har haft rigtig mange sjove aftener på den måde.
Konceptet går ud på, at du inviterer nogle gæster og skriver, at de selv skal medbringe en ret til det antal personer, I er, servicet maden skal serveres på og det, I skal drikke til. Der gives point, hvis der tænkes musik eller andet indslag ind, som understreger temaet. Der er præmier for bedste ret, bedste drik og bedste totaloplevelse.
Jeg synes, det er skønt at mødes med dejlige mennesker til en god middag, dejlige vine, samtaler, hygge, musik, fis og ballade. Bagsiden er, at det kræver en del at forberede, finde på, købe ind, lave mad, finde de rigtige drikkevarer, servere og rydde væk under og efter middagen. For år siden fandt jeg på et ’koncept’, som jeg har lyst til at dele. Her kan du springe hele bagsiden over og samtidig få en utrolig festlig aften med engagerede gæster og nye smagsindtryk, der åbner op for gode snakke. Jeg håber, du bliver inspireret, og får inviteret nogle dejlige mennesker til en sjov og anderledes aften. Mange hilsner fra Tina
På de to billeder herover er temaet jagt. Maden var ristet brød med røget dyrekølle, granatæble og feta. Vi fik serveret jægermeister og rødvin og serveringen startede med Zum essenspillet på jagthorn.
MADEN
Gæsterne medbringer en valgfri ret, og alt det maden skal varmes i, anrettes med og serveres på. Alt efter antal gæster kan man komme med en ret hver, par- eller holdvis. Står man med det alene, kan man vælge en hjælper til klargøring, anretning og servering. Når maden er spist, kommer det beskidte service ned i kassen, sættes væk og køkkenet ryddes, så det er klar til næste servering. På den måde bliver der kun glas og bestik tilbage til værtsparret.
DRIKKEVARER
Der medbringes den/de drikkevarer, der matcher maden og temaet. Skal der serveres i andet end almindelige glas/vinglas, skal det også medbringes.
TEMAET
Medbring gerne musik eller andet indslag/tilbehør, der understreger temaet og serveringen.
FORSLAG
Man behøver ikke at lave fin gourmetmad for at vinde guldpokalen.
- Et år vandt spagetti med kødboller serveret a la Lady & Vagabonden. Maden skulle deles to og to, på småternede duge og med renvasket tøj hængt op på tørresnore over bordet. God rødvin i glasset og musikken var naturligvis fra Disneys: Når det bliver’ nat.
- Et andet år vandt polsk rødbedesuppe serveret autentisk med polsk nøddevodka, og der kom en polsk kvinde og sang fædrelandssange for os.
- Jeg husker også fire lækre hapsere, der beskrev forår, sommer, efterår og vinter alt i mens der blev spillet Vivaldis De fire årstider.
- En sjov dessert var en enkelt chokoladekugle lavet i en specialform med god is indeni, en god dessertvin og Chef’s Chocolate Salty Balls på Youtube.
En tallerken er ikke bare en tallerken. Så tænk ud af boksen og find inspiration ved at google billeder af temaet. Det kan for eksempel være ord som: Bali, Forår, Fanø, Orange osv. alt efter hvilken ret og tema, du vælger.
At alle medbringer det retten skal varmes i og tilberedes på og tager det beskidte med hjem igen gør, at oprydningen klares let og hurtigt, og at der kun er glas og bestik tilbage til værtsparret. Her er det en nyfortolkning af stjerneskud med hummer, kammusling, fisk, langtidsbagte slanke jordskodder og lakserogn. Vi drak champagne serveret på en bakke med stjernekastere, og musikken var numre som: Smuk som et stjerneskud, Når du ser et stjerneskud og Som to stjerneskud.
Her var temaet Nytårsaften. Vi fik skindstegt torsk, sellerimos, brunet smør og ristede nødder. Der var bordbomber, serpentiner, hatte, Vær velkommen og Kim Larsens tale til Dronningens 70 års fødselsdag.
TIP
- Der skal max. være fire-fem små anretninger, for man bliver både mæt af vin og den tid, der går mellem retterne.
- Når alle gæster er kommet, inddeles rækkefølgen ved at man fortæller, om man har forret, hovedret eller dessert med og ikke andet.
- Man skal ikke være nervøs for, at der kun kommer desserter. Tværtimod er det en god idé hvis værtsparret har noget sødt i reserve.
- Hvis man har holdt det flere gange med de samme mennesker, kan konceptet udvides med et farvetema, et land eller andet der kan sætte kolorit på festivitassen.
Her har jeg lavet vandrepokaler for på den måde lægges der op til at det bliver en tradition. Bedste mad, drikke og indslag udløser guld. Bedste mad giver sølv og kobber gives for bedste drik. Pokalerne kan være alt fra noget fra genbrug, rigtige pokaler fra sportsverdenen eller som dem jeg lavede sidst: Tre brikker fra et gammelt bob-spil med gamle skeer sat fast i hullerne og malet med guld, sølv og kobbermaling.
Jeg har tidligere skrevet om samme koncept. Der hed det ‘gourmetaften’ se det her
0 kommentarer