Når sæbe ikke bare er sæbe
I mit barndomshjem var der ingen trægulve, men derimod væg-til-væg tæpper, kork og skifer. Samtidig havde min far, der var møbelmand, en tro på, at sæbespåner kunne fikse det hele, så det var mit udgangspunkt, da jeg som helt ung var på besøg hos min svigerinde. På et tidspunkt endte noget fedt på hendes flotte sæbebehandlede trægulv, og hun hentede straks Trip Trap-sæbe, kom lidt på en våd klud, fjernede pletten og fortalte mig, at det var så meget lettere at holde et gulv, der var behandlet med en rigtig kvalitetssæbe fremfor med sæbespåner. Jeg kom i tanke om episoden, fordi jeg netop har været i gang med mine egne trægulve, der trængte til en afslibning og en behandling.
For at give træet den helt rigtige sæbebehandling valgte jeg at undersøge forskellen på sæber, og jeg kom frem til, at Trip Trap Natursæbe indeholder specielle olier, der lukker træets porer og giver en beskyttende overflade, der er let at vedligeholde. Selve opskriften er en fabrikshemmelighed, men sæben indeholder flere slags olier blandt andet kokosolie, som også er i den billigere Probatsæbe, men også en anden og dyrere olie. Netop den specielle sammensætning og opskrift gør forskellen. Sæbespåner kan godt rengøre, men i stedet for at give træet en beskyttende hinde, efterlader det træet udtørret, der bliver let modtagelig for nye pletter.
Indenfor nybyggede boliger er der en klar tendens til at overflader skal være så vedligeholdelsesfrie som muligt. På den ene side forstår jeg det godt, men omvendt så tilfører et sæbebehandlet trægulv boligen noget nordisk og naturligt, som på min æstetiske vægtskål vejer meget tungt.
I min egen stue, spisestue og køkken har jeg massive Dinesen trægulve, der indtil for nylig var oliebehandlede. Specielt i køkkenet var olien slidt af flere steder med det resultat, at skidtet kunne trænge ned under olien og give pletter, der ikke kunne fjernes igen. En årlig gang oliepleje kunne have gjort underværker, men det har jeg ikke fået gjort. Derfor var der ingen vej uden om. Gulvet skulle slibes af en gulvmand og have en ny behandling, men spørgsmålet var, om det skulle være olie igen eller om jeg skulle prøve sæbe? Efter flere overvejelser besluttede min mand og jeg at gå med sæben, for der er noget helt særligt over det naturlige og matte udtryk i sæbebehandlede trægulve. Første billede viser mit gulv med (en slidt) oliebehandling. Andet billede viser, at gulvet er ved at blive afslebet. Billedet herunder viser det færdige gulv, der har fået lud- og sæbebehandling.
Min mand og jeg valgte at behandle vores nyslebne trægulv med Trip Trap Basislud, og herefter fik det fire gange Trip Trap Natursæbe. Herefter skal det vaskes og vedligeholdes med Natursæben, da den både opløser snavs og samtidig lægger en hinde, som plejer og beskytter træet, så det bliver lettere at vedligeholde.
TIP – Brug flere mopper
Når gulvet skal vaskes, synes jeg det er smart at bruge flere mopper. Lav en passende mængde sæbevand og lad for eksempel fire til seks mopper suge vandet. Vask noget af gulvet, skift moppe og fortsæt med at vaske. På den måde har du hele tiden gang i en ren moppe med rent sæbevand. Du undgår at bruge flere spande – en med sæbevand og en med rent skyllevand – og samtidig sparer du på sæben, da der ikke skal laves mere sæbevand, end mopperne kan suge.
0 kommentarer