Vitrine – fra yt til nyt
For et par år siden var jeg med i TV-programmet ’Fra yt til nyt’ på DR1. Programmet handlede om at få pustet nyt liv i genbrugsting og at se, hvad man kunne gøre med knofedt, maling og spøjse idéer. Samme udgangspunkt har jeg brugt på den gamle vitrine, du kan se her på billederne. Økonomisk kan det sjældent betale sig at købe brugt og sætte i stand. Men du tager hensyn til miljøet, du får dejlig skaberglæde og du får et unikt møbel. Netop ved at tilføje enkelte skæve ting i din bolig, kan du opnå et fedt miks, der giver indretningen sjæl, kant og personlighed.
Foto: Laurtiz.com
Jeg så vitrinen på Lauritz.com. Den havde kun fået et enkelt bud og havde ingen mindstepris, så jeg gav bud på 350 kroner og fik den. Prisen inklusive hammerslag og salær landede på 525 kr. Fragten fra Sjælland til hoveddøren i Risskov kostede mere end selve vitrinen. Det var en stor vitrine H.134. D.50. B.122 cm., og denvar meget beskidt, manglede både hylder og hyldebærere, men jeg var sikker på, at jeg nok skulle få noget charmerende ud af den. Og som en ekstra bonus: Et møbel ingen andre har magen til.
Tre fordele ved genbrug
Du skåner miljøet og støtter FN’s verdensmål
Du får gang i skaberglæden og kreativiteten
Du skaber noget unikt som ingen andre har
1. Efter flere gange afvaskning i grundrens og rent vand begyndte jeg at grunde vitrinen indvendig med RAW Wood Primer. Det er en grund- og mellemmaling til nyt og tidligere malet træværk. Grunderen er ekstra dækkende og let slibbar, og jeg gav alt det indvendige to lag grunder.
2. Jeg ønskede en hvid maling med en høj glans, og derfor blev det RAW Quick Finish glans 70. Jeg malede både med rulle og pensel, fordi jeg skulle ind i alle krogene. RAW er Stark’s professionelle kvalitetsmærke og forhandles i alle deres forretninger.
3. Alt udvendigt blev malet med RAW Supreme Finish her med en glans 50. Det giver en halvblank emalje og en hård, robust og meget rengøringsvenlig overflade. Jeg havde lyst til noget Kina-rødt og valgte at få malingen tonet i følgende farve: NCS S 5040-R10B
4. Der var kun to hyldebærere, så jeg købte en lang træliste og savede rundingerne med en stiksav, grundede og malede dem hvide. De tre glashylder i 8 mms tykkelse bestilte jeg hos en glarmester.
Her ses det færdige resultat. Der er ingen tvivl om, at det er meget lettere og ofte billigere at købe en vitrine, der leveres fiks og færdig. Men det har også værdi selv at sætte i stand, selv at vælge farve og at få et unikt og lidt skævt møbel ud af det. Et møbel, der kan mikses med moderne og klassiske møbler.
Projektet med vitrinens forvandling er vist på min side i Jyllands-Postens tillæg Bolig.
Se hvordan jeg arbejder som boligstylist her
Se blogindlæg fra Programmet ‘Fra yt til nyt’
Se mere om reuse og genbrug her og om boligindretning her
0 kommentarer