fbpx

Vores nye plankebord – nu har det fået den rigtige behandling…

af jun 8, 2013

Se relaterede indlæg 👇🏼

Plankebord og spisebord i egetræ – helt uden skjolder og fedtpletter

Jeg har tidligere vist billeder af vores plankebord af egetræ og her kan du se hvordan jeg har behandlet det, så der ikke længere kom skjolder, pletter eller andet på bordpladen.
Der var dengang en der spurgte, hvordan det var at holde. Jeg havde oprindelig givet det en behandling med sæbespåner, men vi synes hurtigt at det med fedtpletter, skjolder fra vandglas osv. satte sig lidt for godt fast.

behandling af plankebord
Behandling af egetræsbord

Jeg spurgte en vaskeægte farvehandler, hvad han kunne anbefale, når vores plankebord gerne skulle stå så rå som muligt. Det havde han heldigvis et svar på. Nu har bordet fået en afrensning med Trærens – så sæben kom af igen. Herefter fik det en let slibning da træet rejste sig af vandet. Da det var helt tørt fik det en blanding af Faxe Bordpladeolie Natur og Faxe Bordpladeolie Hvid i blandingsforholdet halv/halv. Grunden til at det fik en blanding var, at egetræet hverken skulle blive for hvidpigmenteret eller for gyldent. Heldigvis er det blevet helt rigtig med blandingen. For at vedligeholde behandlingen skal jeg give det et tyndt lag Faxe Oilotion ca. en gang om ugen i alt ca. 4-5 gange. (Det tager ingen tid). Jeg har givet det første gang og det giver en overflade der er meget let at holde. Og det ligner næsten træ der ikke er behandlet. Se det er noget jeg kan li´- praktisk og flot på samme tid!

PS1 – Olilotion er tyndt som vand. Det tager 1 minut at komme lidt på et styke køkkenrulle og fordele det på bordpladen. Det tørrer lynhurtigt, så du kan sagtens bruge bordet et kvarter efter.

Er Oillotion godkendt til bordplader og fødevarer?

Jeg har været i kontakt med fabrikanten – se svar herunder – og du kan godt bruge Olilotion på bordplader – også selv om der står at det er til gulve.

Hej Tina,
Man kan trygt anvende både FAXE Oilotion og FAXE Bordpladeolie til køkkenbordplader, men de er ikke godkendt til det.
Det er dog ikke det samme som at sige de ikke kan godkendes, men vi har bare ikke valgt at gøre dette, da det både er en meget omfattende og dyr proces.
Når olien eller Oilotion er gennemhærdet, vil der ikke være risiko forbundet med at bruge det på en køkkenbordplade, det vil kun være i den første uge, hvor opløsningsmidler afgasser.
Så ja, produkterne er ikke godkendt til det, men heller ikke det modsatte.

Med venlig hilsen
Esbjerg Farve- & Lakfabrik A/S / FAXE
Martin Dahl Jensen

PS2 – Læs de tidligere kommentarer for at se, om jeg ikke allerede har svaret på dit spørgsmål. 😉

PS3 – Vinter 2018  – Jeg har ikke behandlet bordet siden juni 2013 og det står stadigvæk pænt.

PS4 – Efterår 2020 – Jeg har fået nyt spisebord og nu står plankebordet udenfor på en overdækket terrasse og bordpladen er stadigvæk flot.

Herunder kan du se produkterne. Jeg har rettet linksene fordi den anden shop ikke findes mere.

Faxe Trærens – Faxe Bordpladeolie Natur – Faxe Bordpladeolie Hvid – Faxe Oilotion

Se mere om hvad jeg tilbyder inden for indretning – både til private og erhverv – ved at klikke ind på forsiden af TinaDalboge.dk her

GemGem

GemGem

Facebook

Instagram

+ 5K følgere

55 Kommentarer

 1. Karin Jepsen

  Hvor er det bare flot!

  Svar
 2. Lissen Andersen

  Hej Tina! vil disse råd også passe til et fyrretræsbord som står råt??

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Hej Lissen – det vil jeg tro. Men tjek lige inden du går i gang… Jeg har lige givet en gang oillotion og det er meget let at smøre på med et stykke køkkenrulle. Og det bliver SÅ LET at holde – det lover jeg dig.

   Svar
 3. Pernille

  Hej Tina. Jeg er helt vild med dit nye spisebord, det ser rigtig godt ud. Jeg har et bord som kunne trænge til samme behandling, hvad har du brugt til afrensning af sæbebehandlingen?

  Svar
 4. Merete

  Hej Tina.
  Det er så flot dit træbord! Hvilken blanding har du brugt af bordpladeolie natur og -hvid? Er det ½ bordpladeolie natur til ½ bordpladeolie hvid?
  Tak.

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Jeps – sådan på øjemål. Jeg ville nemlig ikke have, at det skulle blive for hvidt.

   Svar
 5. Anja

  Hej Tina,
  Super super flot bord!!!

  Svar
 6. Anja

  Hov, det ser ikke ud til at mine spørgsmål kom med -den ville vist kun godtage “super super flot bord” -hvilket det jo også er!
  Jeg spurgte, om faxe-behandlingen var en éngangsbehandling el om du gav det Faxe flere gange (ca hvor mange?) og om man jævnligt skal give det den behandling eller om du kun efterfølgende giver det oillotion?
  Tror du at bordet og den behandling, du har givet den, kan klare en “småbørnsfamilie”?
  Tak.

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Hej Anja – Jeg kan ikke se hvor dine spørgsmål er blevet af. Beklager hvis de røg i spamfilteret. Den snupper omkring 50-100 om dagen, da det vælter ind med spam med dårlige links, og jeg får desværre ikke set dem allesammen igennem inden de slettes. Jeg giver kun selve oliebehandlingen en gang – det skal tørre et døgns tid. De første uger efter giver jeg Oilotion ca. en gang om ugen. Det er bare at vippe lidt væske på et stykke køkkenrulle og smøre det på bordpladen. Det tørrer med det samme så efter tre minutter kan man bruge bordet igen. Det lægger et tyndt og usynligt “film-lag”. Nu giver jeg kun bordet Oliotion ca en gang hver anden måned da pladen er helt “lukket”. Havde vi små børn (og ville undgå voksdugen) så gav jeg nok bordet noget oftere. Håber det var svar nok. kh Tina

   Svar
 7. Glenn Thiemer

  Hej Tina
  Super flot spisebord 🙂
  Hvor tyk er bordpladen?

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Den er ca. 4,5 cm – og jeg mener det vejer 80 kilo.

   Svar
 8. Anja

  Hej igen Tina,
  Hvor meget Faxe bordpladeolie har du alt i alt anvendt til jeres bord? Taler vi om en halv ltr eller?
  Kh Anja

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Det er nok omkring en dl til et helt bord

   Svar
 9. Tina Dalbøge

  Ja – det kan du lige tro jeg har erfaring med. Jeg har aldrig haft et bord der var lettere at holde.
  Følg anvisningen her i mit blogindlæg med hvordan du giver det en gang olie og lader det tørre. Derefter bruger du Faxe Olilotion en gang om ugen i en månedstid. Jeg gjorde det nok 4-5 gange og har ikke gjort det siden i nu et halvt år. Vi havde venner på besøg der synes det lød besværligt for så skulle det jo tørre osv. Men Olilotionen lægger sig som en hinde og er tør efter et minut. Så du tørrer bare bordet af. Kommer lidt Olilotion på et stykke køkkenrulle og kommer et lag på. 5 minutter efter kan I bruge bordet igen uden problemer. Vores plankebord bruges dagligt – mange gange om dagen. Før kom der skjolder på også bare efter et vandglas. Nu er det lige til at tørre af – uden skjolder overhovedet – og træet ser stadigvæk meget naturligt ud. Håber du kan bruge mine input. Mvh Tina

  Svar
 10. Jette

  Hej Tina. Skal have behandlet et gammelt fyrretræsbord og ville gå frem efter din “opskrift” . Den oillotion du bruger er den godkendt til brug på bordplader og dermed kontakt med fødevarer? Synes bare jeg kan se at den er tænkt til trægulve? Mvh jette

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Hej Jette
   Din kommentar var underligt nok røget i spamfilteret…
   Se svar fra producenten i teksten. Mvh Tina

   Svar
 11. Louise

  Hej Tina.

  Sikke et lækkert bord! Er selv i gang og vil lige høre om du har et ekspertråd! Har købt oilotion som jeg vil behandle bordet med efter oliering, men 1 døgn efter 2. Omgang oliering føles bordet en smule fedtet – kan det være det ikke er tørt nok? Hvornår vil du tro man kan give første omgang oillotion? 🙂

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Hej Louise – jeg er ikke sikker på at jeg forstår? Har du givet olie to gange?
   Jeg plejer at give EN god gang olie – lade det tørre og derefter flere lag Olilotion med en uges mellemrum. Det tager kun et minut at smøre det tynde væske på (altså Olilotion) og det tørrer også hurtigt. Hvis du har givet olie to gange, så går der nok noget tid før det er hærdet 100% op… Snak evt. med en der hvor du har købt olien. De må vide om man kan give det flere gange. 😉

   Svar
 12. Carina

  Hej Tina,

  Jeg vil lige høre dig om noget. Da i gav bordet olie, lugtede det så? Det er nu et par uger siden vi gav vores bord olie, og det lugter stadig – som i meget, og ganske kraftigt. Har du et forslag til hvordan vi slipper af med lugten? Vi har efterfølgende givet bordet oilotion, ligesom du har beskrevet. Bordet ser flot ud, men jeg kan ikke holde ud at opholde mig i nærheden af bordet pga. lugten.

  Jeg håber du kan hjælpe.

  Mvh. Carina

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Hej Carina

   Der bliver jeg dig svar skyldig – for jeg kan ikke mindes at olien lugter så voldsomt. Der er ikke andet at gøre end god udluftning inden du skal spise og så håber jeg da at det går væk inden længe. Det er nok forskelligt hvor luftfølsomme vi er. Jeg kan fx ikke snuppe deo og parfume når det lige bliver sprayet på. Mvh Tina

   Svar
 13. Anders

  Heej Tina!

  Jeg har også fået mig et plankebord magen til dit..
  – super flot og lækkert bord.

  Hvor har du bestilt dine “behandlingsprodukter” til bordet, kan ikke rigtig finde dem andre steder end på billedet her på din side.

  Mvh Anders

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Hej Anders
   Tillykke med bordet.
   Du kan bestille Oillotion her. Der er links til de andre produkter i teksten.
   mvh Tina

   Svar
  • Tina Dalbøge

   Der er lagt nye links i teksten, for den anden shop findes åbenbart ikke mere.

   Svar
 14. Line

  Hej Tina.

  Jeg vil også prøve og igang med den behandling af mit egetræs plankebord.

  Jeg skal bare lige høre, hvad puttede du olien på med? Og hvor længe lader du olien tørre inden du putter oilotion på? Tager du bare en halv deciliter af natur og hvid olie og blander sammen?

  Mvh. Line

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Hej Line
   Jeg kom olien på med sådan en grydesvamp som du kan se på billedet. Og ja – halvt af hver – neutral og hvidpig. olie. Jeg fulgte anvisningen på emballagen – der står hvor lang til det skal ligge før det tørres over. Mvh Tina

   Svar
 15. Johanna

  YES!
  Jeg fandt dette ‘gamle’ indlæg via google, og har nu fundet den rette behandling til mit store, flotte plankebord i egetræ.
  Tusinde tak! :-))) Gik i gang med behandlingen i fredags, og er nu i gang med oillotion, og er bare fuldt ud tilfreds med looket efter flere måneders tanken og søgen hvad jeg skulle gøre.

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Hej Johanna
   Dejlig tilbagemelding – mange tak for det.
   Jeg er stadigvæk meget begejstret for produktet. Jeg har ikke givet vores plankebord en behandling det sidste års tid. Når det først er mættet så spiller det bare – også hvis man spilder. 🙂

   Svar
 16. Anne uffelmann

  Har fået slebet vores spisebord, og ville efterfølgende behandle det efter dine anvisninger. Vi har givet Faxe Bordpladeolie, MEN da vi skulle bestille Faxe Oillotion fik vi den besked hos Beckers Farver, at midlet ikke var godkendt til indendøre og ikke måtte komme i forbindelse med madvarer. Så vi nøjes med Bordpladeolie.
  Med venlig hilsen

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Hej Anne
   Jeg har sendt det du har skrevet til producenten og du kan se deres svar herunder:

   Hej Tina,
   Man kan trygt anvende både FAXE Oilotion og FAXE Bordpladeolie til køkkenbordplader, men de er ikke godkendt til det.
   Det er dog ikke det samme som at sige de ikke kan godkendes, men vi har bare ikke valgt at gøre dette, da det både er en meget omfattende og dyr proces.
   Når olien eller Oilotion er gennemhærdet, vil der ikke være risiko forbundet med at bruge det på en køkkenbordplade, det vil kun være i den første uge, hvor opløsningsmidler afgasser.
   Så ja, produkterne er ikke godkendt til det, men heller ikke det modsatte.

   Med venlig hilsen
   Esbjerg Farve- & Lakfabrik A/S / FAXE
   Martin Dahl Jensen

   Svar
 17. Christine

  Hej Tina.
  Hvor ser det fedt ud. Jeg har lige bestilt mit bord og vil bruge samme behandling som du skriver her. Hvordan rengører du bordet (daglig rengøring)? Er det blot en hårdtopvredet klud eller rengører du med faxe gulvsæbe en gang i mellem?
  Mvh. Christine

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Hej Christine
   Jeg tørrer bare over med en opvredet klud – somme tider med lidt sulfo på. Jeg har ikke givet bordet en ny behandling – så indtil videre har det holdt i over to år 🙂

   Svar
 18. Trine

  Hej 🙂

  Vi skal í gang med selv at lave et plankebord. Men med 3 børn er vi bange for at mellemrummet mellem plankerne bliver fyldt med alt muligt snaller og svære at holde rene. Oplever i det?

  Mvh

  Trine

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Hej Trine
   Hvis der en sjælden gang sidder noget, så kører jeg et grillspyd (dem af træ) igennem mellemrummet. Så det oplever jeg ikke som et problem. Mbh Tina

   Svar
 19. Jeannette

  Hej Tina
  Er netop selv igang med at lave et Plankebord i egetræ, jeg ønsker det skal kunne tåle at blive spildt på og ikke får rander efter glad og lign, da vi har små børn. Kan dit bord tåle det???

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Hej Jeannette

   Ja mit bord blev sidst behandlet for tre år siden og det står stadigvæk uden en plet eller rand. Prøv at læse nederst i indlægget – eller de andre kommentarer – så får du flere informationer. Mbh Tina

   Svar
 20. Nicolaj

  Hej Tina,

  Jeg har idag givet mit bord (også fra wood style :-)) en tur med sæbespåner og derefter en gang trærens. Nu er jeg lidt i tvivl om jeg skal give den bordpladeolien direkte efter trærens eller om jeg skal slibe den inden? På bordpladeoliens anvisninger anbefaler de at slibe den med minimum korn 180 inden man giver olien.
  Sleb du dit bord inden du gav bordpladeolien?

  Ser frem til dit svar 🙂

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Hej Nicolai
   Jeg forstår ikke hvorfor du har givet det sæbespåner? Under alle omstændigheder er det godt du får fjernet sæben – inden du giver det olie.
   Og ja til at slibe for træet rejser sig og vi vil gerne have at det færdige resultat bliver helt glat 🙂

   Svar
   • Nicolaj

    Tina,

    Grunden til at jeg gav det sæbespåner var fordi at vi nu har brugt bordet i et års tid og den var derfor en smule medtaget med ringe, fedtpletter, osv 🙂

    Har slebet den ned med korn 220 inden jeg gav den bordpladeolie og resultatet er indtil videre blevet rigtig fint – nu går jeg bare og venter på at bordet er tørt så jeg kan give den oil lotion.

    Tak for dit svar.

    Svar
 21. Susanne

  Hej Tina

  Dit bord er så smukt. Jeg skal selv i den nærmeste fremtid igang med at behandle mit eget plankebord. Jeg skal lige høre, gav du kun plankerne olie en gang med en blanding af natur og hvid? Eller gav du det to gange – en gang med hver?

  Glæder mig til at høre fra dig 🙂

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Hej Susanne
   Jeg blandede natur og hvid og smurte det på en gang. Mbh Tina

   Svar
 22. Tine

  Hej Tina
  Vi har lige fået vores plankebord og har givet det en blanding som du også har gjort! Desværre blev vores bord meget mørkt og gl.dags egetræsfarvet i stedet for det flotte lyse look! Hvad har vi mon gjort anderledes end dig? Vi tog halv af hver og smurte det på med en grydesvamp, men det var som om alt det hvide pigment bare blev tørret bort med det overskydende olie! Nu har vi afrenset og slebet bordet så det igen står helt råt og klar til endnu et forsøg!
  Mvh Tine

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Hej Tine
   Jeg så godt din besked på fb – men jeg kunne få adgang til at svare dig – heller ikke som en privat besked på din profil.
   Jeg synes I skal prøve med den hvide olie alene – men ikke ryste det hvide pigment så kraftigt. Kom et mindre lag olie på bordpladen – så det arbejdes ned i samme arbejdsgang og uden at lægge sig som pytter. På den måde tror jeg I kan styre det og få den farve I ønsker. Mbh Tina

   Svar
 23. Ingibjørg Christensen

  Hej Tina
  Jeg vil høre hvor du har købt de smarte lamper over spisebordet?
  Mvh
  Ingibjørg

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Hej
   Jeg kan ikke huske hvor de er købt, men det er Philippe Starck – Romeo Louis S1 medium 🙂

   Svar
 24. Jesper

  Hej Tina

  Hvad er blandingsfordelingen på FAXE Bordpladeolie natur og FAXE Bordpladeolie hvid?

  Mvh Jesper Schou

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Det er halv / halv.
   Du kan også nøjes med at bruge den hvide olie men næsten ikke ryste flasken, så det hvide pigment bliver i bunden. Mbh Tina

   Svar
 25. Meral

  Hej Tina
  Nu er det godt nok et meget gammelt opslag.
  Men ved du, hvorfor bordet først skal behandles med bordpladeolie og derefter oillotion? Kan man ikke nøjes med at behandle kun med oillotion?

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Olien mætter træet – OliLotion giver en overfladebehandling 🙂

   Svar
 26. Christine Poulseb

  Når man én gang har behandlet sot egetræsbord med bordpladeolien vil man så kunne holde det ved lige ved kun at bruge olielotion fremover eller skal man starte forfra med bordpladeolien fra tid til anden? og hvis man skal starte forfra skal man så slibe ned inden?

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Jeg behandlede mit bord i 2013 – først med olie og derefter med Olilotion. Jeg har ikke behandlet det siden og det er fire år siden nu. Du kan godt give det et lag Olilotion en sjælden gang i mellem uden at fjerne grundbehandlingen. Bare gør bordet rent og giv det et lag ovenpå. Det lægger sig som en tynd og usynlig hinde.

   Svar
 27. Wickie Andreasen

  Hej
  Har nu læst næsten alle indslag 😳 har lige købt en del egetræsmøbler og vil gerne behandle dem så de står ens i farverne. Kan ikke finde de produkter som du har brugt 😱
  Ser frem til dit svar 😉
  Hilsen Wickie

  Svar
 28. Mette Skødt Eriksen

  Hej Tina,
  Super flot bord og flotte stole – det ser virkelig godt ud.
  Kan du huske hvor stolene er fra og en ca pris pr stk ?

  Svar
  • Tina Dalbøge

   Hej Mette
   Stolene er Eames DAW. Desværre kan jeg ikke huske prisen men det er let at google. Mvh Tina

   Svar

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sådan kan du genbruge et stort gammelt broderi | Tinadalbøge.dk - […] skulle bevares. Jeg kom forresten også lige til at give vores plankebord en gang Oillotion fra Faxe. Det giver egetræsplankerne en…

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Se andre idéer her

Glasparti – fra to vinduer til terrassedør og stort glasparti

by | maj 22, 2024 | BOLIGINDRETNING,GØR DET SELV | 2 kommentarer

Glasparti siger velkommen til lys og udsyn Har du en mørk bolig, eller ønsker du at få mere lys og udsyn, så se her hvordan to vinduer i min bolig er lavet om til ét...

Sommerhus med unik udsigt over Limfjorden

by | maj 9, 2024 | BOLIGINDRETNING | 0 Comments

Sommerhus ved Limfjorden Vores sommerhus ved Limfjorden - med en unik udsigt til Venø - er lige sat til salg. Vi har haft sommerhuset i knap fem år og brugt det til...

Foredrag om boligindretning – få tips og tricks

by | apr 26, 2024 | KURSER & EVENTS | 0 Comments

Inspirationsaften for kvinder i Garant Ringkøbing Sidste tirsdag var jeg inviteret til Garant i Ringkøbing. Ann havde fået den gode idé, at de ville holde en...

Foredrag om boligindretning – boligstylistens tips og tricks

by | mar 14, 2024 | KURSER & EVENTS | 0 Comments

Foredrag i Garant Ringkøbing tirsdag d. 16. april 2024 kl. 19 Der er 100 pladser og de har lige skrevet, at salget af billetterne går over al forventning, så det er...

Anneks gæstehus sommerhus – indretning med sjæl og kant

by | mar 2, 2024 | BOLIGINDRETNING | 0 Comments

Indretning af gæstehus og anneks Opførsel af bjælkehytte Her kan du se opførslen og indretning af et anneks, som bruges til gæstehus i sommerhuset. Vi valgte et anneks...

Ved fortsat brug af denne hjemmeside accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept. Læs mere om hvilke cookies vi bruger på siden her

Luk