Hveranden søndag skriver jeg i Jyllands-Posten i tillægget ‘Bolig’. Jeg besvarer spørgsmål og giver tips og tricks til boligindretningen og til gør det selv-projekter. Hvis du har et spørgsmål, så skriv en mail til mig på tina@tinadalboge.dk Husk at sende et par billeder med i en høj en opløsning. I søndags besvarede jeg et spørgsmål om, hvordan man kan få en rå og naturtro murstensvæg.
Kan man lave en naturtro ’gammel’ murstensvæg?
Kære Tina
Jeg har købt en ældre ejerlejlighed fra 1930´erne, og jeg kunne godt tænke mig at få en mindre væg med synlige mursten. Jeg har fået at vide af en anden beboer, at man ikke kan banke puds af for at komme ind til murstenen, for så bliver væggen for tynd. Det skal se så naturtro ud som muligt, og det må gerne være forholdsvis let til at gå til. Jeg håber, at du har et forslag jeg kan bruge.
Med venlig hilsen Kim Østergaard
Kære Kim
Det lyder som et godt projekt, og en rå murstensvæg giver en masse glød, som helt sikkert vil være et flot indslag i din boligindretning. Jeg vil foreslå dig at bruge murstensskaller. For at det kommer til at ligne en gammel murstensvæg, er det vigtigt, at du bruger murstensskaller, der har fået tilført patina. Dem, der er brugt på billederne, er italienske murstensskaller, der er blevet tromlet, så de har fået et rustikt udseende. De findes i rød og gul, og jeg anbefaler, at du mikser farverne, for på den måde får væggen det mest autentiske udtryk. Murstensskallerne bliver produceret på en italiensk familiedrevet fabrik, som er specialiseret i mursten og teglprodukter. Fabrikken er eneste fabrik i verden, der må leverer mursten til renoveringsprojekter i Venedig. Murstensskallerne forhandles af Aarhus Bad & Fliser og sælges med 36 stk i hver kasse, hvilket svarer til 0,5 m2. En kasse koster omkring 349.-, og der skal beregnes ca. 10% spild. Jeg håber, du kan bruge mit forslag, og at du kan se på billederne, at projektet er håndgribeligt. Jeg vil ønske dig en rigtig god arbejdslyst og tillykke med ejerlejligheden.
Mange hilsner fra Tina
Her ser du en rå væg i et køkken. De gamle fliser er fjernet, og væggen er vasket af med grundrens. Husk at tage højde for lysudtag, antennekabel m.v.
Udover murskaller skal der bruges en fugepistol og kraftig fugelim f.eks. Pattex ’No more nails’. Murskallerne skal fuges med en tør opmuringsmørtel f.eks. fra Weber. Polystyrenplader på 10 mm i str. 60×120 cm bruges til at holde en ensartet afstand mellem murskallerne.
Start med at lægge en polystrensplade mod gulv eller bordplade, og begynd at lime murskaller på væggen. Kom en god stribe fugelim på bagsiden af hver murskalle, og tryk den ind på væggen. Varier størrelsen, ved at slå nogen af stenene over på midten med en murhammer. Byg væggen op, og husk at gå et par skridt tilbage for at tjekke, om der pludselig er for mange røde eller gule sten i et område.
Lad limen tørre et-to døgn, inden du begynder at fuge mellem stenene. Det gør ikke noget, at der kommer lidt mørtel på stenene, det får bare væggen til at se mere original ud. Sidste foto: Her er murstensvæggen – snart klar til at få monteret emhætte og lamper.
Det færdige køkken med den rå murstensvæg. Hvis man ikke ved det, ligner det en original murstensvæg fra da ejendommen blev bygget.
Se mere om hvordan jeg arbejder som boligstylist her
Kan det mon lade sig gøre på en vandskuret væg? Eller kan man mon fjerne vandskuringen og hermed helt undgå at sætte “snydemursten” op?
Mvh Rie
Mon ikke du kan fjerne vandskuringen? Det vil da være det smarteste når der er mursten bagved. Snak med en murer – de må vide den slags. Mvh Tina