Forleden fik jeg lyst til den gode gamle ret med hamburgerryg, grønlangkål og brunede kartofler. Mens vi spiste det kom vi til at snakke om traditioner indenfor mad. Jeg er nemlig ret sikker på, at der er mange der spiser denne ret nytårsaften. For nogle år siden var jeg sammen med mange mennesker fra Midtjylland. Det var op til jul og jeg kunne forstå på dem, at de spiste taffelchips til anden juleaften. Det havde jeg aldrig hørt om før. Chips er normalt noget jeg forbinder med en gin & tonic eller noget i den retning. Det er sjovt hvor forskellige vi er og hvilke traditioner vi er vokset op med. I mit barndomshjem fik vi altid kogt torsk med sennepssovs, hakkede æg og rødbeder til nytårsaften. Derfor vækker den ret en masse minder for mig. Hvad med dig? Hvis du har tid her i juletravlheden så kunne det være sjovt, at høre om du har traditioner om enten den ene eller anden aften, årstid, højtid eller???
Her kommer min opskrift på grønlangkål, hamburgerryg og brunede kartofler
Jeg kogte hamburgerryggen i 45 minutter pr. kilo i vand der dækkede det hele. Der var et par gulerødder og et stort løg der var halveret i vandet + peberkorn til at give smag. Efter kogetiden lod jeg den stå og trække i omkring tyve minutter.
Grønlangkål:
Normalt køber jeg det frossent – men denne gang fik jeg lyst til at lave det selv. Jeg skar og klippede den kraftige stof af hvert blad. Derefter dampede jeg grønkålen i ti minutter i en stor gryde med meget lidt vand i bunden. Så kom det op i en sigte og da det var afkølet hakkede jeg det som du kan se på billedet. Jeg kom en skive smør i gryden (ca. 25 gram) sammen med to dl. mælk. og lod det smelte sammen. Jeg jævnede det med lidt mel og tilsatte salt og peber. Der kom også lidt at lagen i fra hamburgerryggen. Derefter i med kålen og for at gøre det mere finthakket brugte jeg en stavblender. Det endte med at smage rigtig godt. Jeg brugte en stor pose med grønkål – der var til ca. tre portioner. Du kan købe grønlangkål færdig på frost og det smager altså også godt.
Rikke Lykstoft har skrevet til mig med et tip til brunede kartofler – det får du lige her:
Jeg har de sidste par år haft held med at brune kartofterne til jul i ovnen. Her kommer opskriften:
1 kg kogte og pillede kartofler
½-1 dl lys sirup
½ dl rørsukker
1 spsk smør
De hele blandes og stilles i en 200 grader varm ovn til kartoflerne er brunede, der røres rundt i dem ind imellem. Det kan godt tage 30 minutter med det gode er, at kartoflerne ikke falder fra hinanden.
Jeg synes det lyder smart at man ikke skal stå og rode i den sukker – så Rikkes tips skal helt klart prøves her. Har du en opskrift du har lyst til at få delt så skriv en mail til mig på tina@tinadalboge.dk – gerne med billeder af retten.
Se alle mine blogindlæg med madopskrifter her.
PS – Opskriften er fra den tid, hvor jeg ofte viste ideer her på bloggen.
Siden 2006 har jeg arbejdet som selvstændig boligstylist med base nær Aarhus. Som udgangspunkt kommer jeg i hele Danmark, og jeg tilbyder hjælp og sparring til en funktionel og personlig boligindretning – både til private og erhverv. Se mere her på TinaDalboge.dk
I min barndom fik vi altid fondue nytårsaften. Det var faktisk smart også fordi man kunne sidde over maden i lang tid. Chips juleaften har jeg aldrig hørt om. Måske skal det prøves. 🙂
Ingen juleaften uden gammeldags hvidkål som er noget der hører til andestegen hee i Sønderjylland . Vi får and og flæskesteg, hvide og sukkerbrunede kartofler OG radiator varme taffelchips. Dét hører sig til. Sådan en chips m god brun sovs og gammeldags hvidkål er en himmerigsmundfuld!
Til
Nytårs aften får vi hamburgryg, kålpølser og alm pølser tilnde kræsne, dertil grønlangkål lavet på den Sønderjyske måde, med hakket grønkål, fløde, en klat smør samt spæden fra hamburgryggen og kålpølserne. Til dessert altid citronfromage- ligesom vi selvfølgelig får risalamande juleaften.
Glædelig jul til dig og dine
Endnu en hilsen fra Sønderjylland 🙂
Juleaften starter altid med risengrød med smørklat og kanelsukker. Derefter flæskesteg, julemedister, hvide kartofler – en sjælden gang brunede også, sovs og rødkål. Ingen taffelchips her! Med årene har en rå rødkålssalat også sneget sig ind. Aldrig gl. dag hvidkål, som er hvidkål 😉 da mine forældre ikke er sønderjyder!
Nytårsaften fik vi altid den sønderjyske nytårsmenu: Grønlangkål, kogt hamburgerryg, kålpølser, hvide og brunede kartofler. Desserten skiftede mellem is og citronfromage.
Juletrationen kan der ikke leves om på…det går aldrig med risalamande juleaften, men nytårsaften er der kommet nye trationer til. Grønkål har aldrig været min livret 😉
Glædelig jul
Jeg er opvokset i Thy og er nu bosiddende i midtjylland. Julemenuen fra mine forældre og svigerforældre er stort set identisk. And, kartofler både alm. og brunede, brun sovs, chips og rødkål. Svigermor laver dog også altid en flæskesteg, ellers lugter der ikke af jul, som hun siger. Og selvfølgelig ris a la mande til dessert.
Nytårs menuen skifter fra år til år.
Hej Tina.
Jeg troede at det var noget alle gjorde, det med at spise chips til flæskesteg og and. Det har vi altid gjort i min familie, Det er jeg vokset op med. Sjovt at læse om hvad andre spiser juleaften.
Glædelig Jul.
Anne.