Tinadalbøge.dk

En vidunderlig fødselsdagskringle – der minder om gode gamle dage…

Min mand har fødselsdag d. 2. januar. Her er det IKKE den dag på året der er mest spræl i, – for krudtet er jo brændt af i julen og ikke mindst nytårsaften. I år faldt dagene sådan, at der var flere fridage og derfor var det passende at invitere til fødselsdag lørdag d. 4. januar. Jeg fik den idé at bage en rigtig god “gammeldags” fødselsdagskringle og jeg skal hilse at sige, at den faldt i rigtig god jord…opskrift på fødselsdagskringle

Her kommer opskriften på en skøn fødselsdagskringle:

En pakke gær (50 gram) og lidt salt røres med 1/2 dl lunkent mælk. Tilsæt 3 spsk. sukker, 3 æg og 300 g smør i tern. (Du kan også bruge de flydende “smør”-produkter man kan købe). Rør det sammen – bare med en grydeske og sæt det et lunt sted i en halv times tid. Tilsæt ca. 450 gram hvedemel og “slå” det ind i dejen med en skeen. Tilsæt evt. lidt ekstra mel men dejen skal være meget blød og elastisk. Stil dejen til hævning en times tid et lunt sted.

Dejen rulles ud på køkkenbordet med kagerullen eller ved at trykke den flad med hænderne. Som du kan se på billederne fik jeg en kringe i bradepandestørrelse + en stang ud af opskriften. Det passede til ca. 14 – 16 personer der havde fået fødselsdagsboller først.

Lav remoncen af 225 g sukker og  200 g smør og lidt kardemomme og/eller kanel. Varm det op i en gryde til det er tyktflydende. Kom remoncen i midten af dejen og fold dejen ind. Lad kringlen efterhæve en halv time.  Pensl med æg og drys med perlesukker, mandelsplitter, hassenødder eller andet. Kom den i ovnen ved 225 grader og sæt temperaturen ned til 200 grader efter få minutter. Lad den bage lige omkring et kvarter. Hold øje med ovnen og tag den ud når den har fået den rigtige farve. Velbekomme siger jeg bare.

Vi lavede et forsøg med svesker (uden sten) + lige lidt rom og valnødder i stangen. Det var der ikke den store afsætning på i første omgang. Flere sagde nej tak til svesker. Men da det rygtes hvor godt den smagte så blev den pludselig spist rub og stub.

Se alle mine blogindlæg med madopskrifter her.

PS – Opskriften er fra den tid, hvor jeg ofte viste ideer her på bloggen.
Siden 2006 har jeg arbejdet som selvstændig boligstylist med base nær Aarhus. Som udgangspunkt kommer jeg i hele Danmark, og jeg tilbyder hjælp og sparring til en funktionel og personlig boligindretning – både til private og erhverv. Se mere her på TinaDalboge.dk

    Én kommentar

    1. mums, den ser lækker ud ;o)
      – Ikke så underligt at den var en succes til fødselsdagsfesten.

      Rigtig godt nytår til dig, kære Tina.
      Jeg håber for dig, at 2014 må blive et spændende år med masser af medvind.
      Kærligst, Hanne ,o)

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Ved fortsat brug af denne hjemmeside accepterer du brugen af cookies mere information

    Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept. Læs mere om hvilke cookies vi bruger på siden her

    Luk