fbpx

Forskellige traditioner omkring mad + en opskrift på grønlangkål, hamburgerryg og brunede kartofler…

af dec 20, 2013

Se relaterede indlæg 👇🏼

Forleden fik jeg lyst til den gode gamle ret med hamburgerryg, grønlangkål og brunede kartofler. Mens vi spiste det kom vi til at snakke om traditioner indenfor mad. Jeg er nemlig ret sikker på, at der er mange der spiser denne ret nytårsaften. For nogle år siden var jeg sammen med mange mennesker fra Midtjylland. Det var op til jul og jeg kunne forstå på dem, at de spiste taffelchips til anden juleaften. Det havde jeg aldrig hørt om før. Chips er normalt noget jeg forbinder med en gin & tonic eller noget i den retning. Det er sjovt hvor forskellige vi er og hvilke traditioner vi er vokset op med. I mit barndomshjem fik vi altid kogt torsk med sennepssovs, hakkede æg og rødbeder til nytårsaften. Derfor vækker den ret en masse minder for mig. Hvad med dig? Hvis du har tid her i juletravlheden så kunne det være sjovt, at høre om du har traditioner om enten den ene eller anden aften, årstid, højtid eller???

opskrift på hjemmelavet grønlangkål, hamburgerryg og brunede kartofler Her kommer min opskrift på grønlangkål, hamburgerryg og brunede kartofler

Jeg kogte hamburgerryggen i 45 minutter pr. kilo i vand der dækkede det hele. Der var et par gulerødder og et stort løg der var halveret i vandet + peberkorn til at give smag. Efter kogetiden lod jeg den stå og trække i omkring tyve minutter.
Grønlangkål:
Normalt køber jeg det frossent – men denne gang fik jeg lyst til at lave det selv. Jeg skar og klippede den kraftige stof af hvert blad. Derefter dampede jeg grønkålen i ti minutter i en stor gryde med meget lidt vand i bunden. Så kom det op i en sigte og da det var afkølet hakkede jeg det som du kan se på billedet. Jeg kom en skive smør i gryden (ca. 25 gram) sammen med to dl. mælk. og lod det smelte sammen. Jeg jævnede det med lidt mel og tilsatte salt og peber. Der kom også lidt at lagen i fra hamburgerryggen. Derefter i med kålen og for at gøre det mere finthakket brugte jeg en stavblender. Det endte med at smage rigtig godt. Jeg brugte en stor pose med grønkål – der var til ca. tre portioner. Du kan købe grønlangkål færdig på frost og det smager altså også godt.

Rikke Lykstoft har skrevet til mig med et tip til brunede kartofler – det får du lige her:

Jeg har de sidste par år haft held med at brune kartofterne til jul i ovnen. Her kommer opskriften:
1 kg kogte og pillede kartofler
½-1 dl lys sirup
½ dl rørsukker
1 spsk smør
De hele blandes og stilles i en 200 grader varm ovn til kartoflerne er brunede, der røres rundt i dem ind imellem. Det kan godt tage 30 minutter med det gode er, at kartoflerne ikke falder fra hinanden.
Jeg synes det lyder smart at man ikke skal stå og rode i den sukker – så Rikkes tips skal helt klart prøves her. Har du en opskrift du har lyst til at få delt så skriv en mail til mig på tina@tinadalboge.dk – gerne med billeder af retten.

Det var opskrift nok for nu – lad mig høre om du har nogle traditioner du vil dele her på bloggen. KH Tina

 

Facebook

Instagram

+ 5K følgere

9 Kommentarer

  1. Camilla Eriksen

    I min barndom fik vi altid fondue nytårsaften. Det var faktisk smart også fordi man kunne sidde over maden i lang tid. Chips juleaften har jeg aldrig hørt om. Måske skal det prøves. 🙂

    Svar
    • Tina Dalbøge

      Det har jeg faktisk hørt om før. Og også set det i supermarkeder. Det er da også en rigtig god idé – også fordi det er sjovt for børn og så går der tid med det. Glædelig jul – og godt nytår til dig. 🙂

      Svar
  2. Heidi Kjeldgaard

    Ingen juleaften uden gammeldags hvidkål som er noget der hører til andestegen hee i Sønderjylland . Vi får and og flæskesteg, hvide og sukkerbrunede kartofler OG radiator varme taffelchips. Dét hører sig til. Sådan en chips m god brun sovs og gammeldags hvidkål er en himmerigsmundfuld!

    Til
    Nytårs aften får vi hamburgryg, kålpølser og alm pølser tilnde kræsne, dertil grønlangkål lavet på den Sønderjyske måde, med hakket grønkål, fløde, en klat smør samt spæden fra hamburgryggen og kålpølserne. Til dessert altid citronfromage- ligesom vi selvfølgelig får risalamande juleaften.

    Glædelig jul til dig og dine

    Svar
  3. Tina Dalbøge

    Sjovt så forskellige vi kan være i så lille et land. Måske vil du sende mig opskriften på gammeldags hvidkål en dag? Det kunne jeg rigtig godt tænke mig at smage. Sidste jul var min søn backpacker i Australien. Der forsøgte de at lave en julemiddag men det var umuligt at opdrive rødkål – som vi altid får her juleaften… Men måske er det mest farven, – for han sagde at det blev meget som rødkål. Smager jeres gammeldags hvidkål som rødkål eller som noget helt andet? Og lige et sidste spørgsmål… Får I også brunede kartofler nytårsaften?
    Også rigtig glædelig jul og godt nytår til dig.

    Svar
  4. Bodil

    Endnu en hilsen fra Sønderjylland 🙂

    Juleaften starter altid med risengrød med smørklat og kanelsukker. Derefter flæskesteg, julemedister, hvide kartofler – en sjælden gang brunede også, sovs og rødkål. Ingen taffelchips her! Med årene har en rå rødkålssalat også sneget sig ind. Aldrig gl. dag hvidkål, som er hvidkål 😉 da mine forældre ikke er sønderjyder!

    Nytårsaften fik vi altid den sønderjyske nytårsmenu: Grønlangkål, kogt hamburgerryg, kålpølser, hvide og brunede kartofler. Desserten skiftede mellem is og citronfromage.

    Juletrationen kan der ikke leves om på…det går aldrig med risalamande juleaften, men nytårsaften er der kommet nye trationer til. Grønkål har aldrig været min livret 😉

    Glædelig jul

    Svar
    • Tina Dalbøge

      Dejlig kommentar og også glædelig jul til dig – med eller uden rødkålssalat 😉

      Svar
  5. Nina

    Jeg er opvokset i Thy og er nu bosiddende i midtjylland. Julemenuen fra mine forældre og svigerforældre er stort set identisk. And, kartofler både alm. og brunede, brun sovs, chips og rødkål. Svigermor laver dog også altid en flæskesteg, ellers lugter der ikke af jul, som hun siger. Og selvfølgelig ris a la mande til dessert.
    Nytårs menuen skifter fra år til år.

    Svar
  6. Anne

    Hej Tina.
    Jeg troede at det var noget alle gjorde, det med at spise chips til flæskesteg og and. Det har vi altid gjort i min familie, Det er jeg vokset op med. Sjovt at læse om hvad andre spiser juleaften.

    Glædelig Jul.
    Anne.

    Svar
    • Tina Dalbøge

      Jeg tror jeg bliver nød til at prøve det i år. For mig er det helt vildt fjernt og det er netop det der er det sjove. Hvordan kan vi være så forskellige i så lille et land. Jeg kan huske men spiste chips til de “smarte” lørdagskyllinger i 80érne men ellers har jeg ikke prøvet det. Jeg vender lige tilbage med om det var en succes. 🙂 Glædelig jul til dig Anne. 🙂

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Se andre idéer her

Foredrag om boligindretning – boligstylistens tips og tricks

by | mar 14, 2024 | KURSER & EVENTS | 0 Comments

Foredrag i Garant Ringkøbing tirsdag d. 16. april 2024 kl. 19 Der er 100 pladser og de har lige skrevet, at salget af billetterne går over al forventning, så det er...

Anneks gæstehus sommerhus – indretning med sjæl og kant

by | mar 2, 2024 | BOLIGINDRETNING | 0 Comments

Indretning af gæstehus og anneks Opførsel af bjælkehytte Her kan du se opførslen og indretning af et anneks, som bruges til gæstehus i sommerhuset. Vi valgte et anneks...

Foråret, skaberglæden og kreativiteten spirer om kap

by | feb 26, 2024 | BOLIGINDRETNING,MALERIER | 0 Comments

Abstrakte malerier Jeg har holdt mange foredrag, hvor jeg har talt om vigtigheden og glæden ved at skabe. Men nogen gange har jeg selv for travlt og glemmer eller...

Farver og trends fra Formland messen 2024

by | feb 7, 2024 | BOLIGINDRETNING | 0 Comments

Boligindretning - trends og tendenser På Formland Interiør Messe februar 2024 fik jeg et indblik i de seneste trends og tendenser inden for boligindretning. Det er...

Ses vi til Design Days i weekenden?

by | jan 18, 2024 | BOLIGINDRETNING | 0 Comments

Har du et spørgsmål om indretning? Eller vil du gerne have et par input omkring en idé, du pønser på? Eller mine øjne på et projekt, du er i gang med?Så kan du møde mig...

Ved fortsat brug af denne hjemmeside accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept. Læs mere om hvilke cookies vi bruger på siden her

Luk